Lépjen be, vagy regisztráljon!

Cikkeink az ARC-Ikarusról Cégtörténet >>

Egészségügyi megbízott – Modulo M108 R bemutató

Nemrégiben üzembe állt az Ikarus Egyedi Autóbusz Gyártó Kft. speciálisan tüdőszűrő vizsgálatok elvégzésére kialakított autóbusza, amelynek fejlesztése a hazai buszos körökben már jóideje köztudott volt. A magyar gyártó mátyásföldi, Újszász utcai üzemében készült újdonságról az internet megfelelő szegleteiben már korábban is lehetett itt-ott kémfotókat találni, hivatalos forrásból azonban elsőként mutathatjuk be Olvasóinknak a nem mindennapi jármű részleteit. A busz különlegességét jól mutatja, hogy az acélvázas Modulo M sorozat többi tagjáétól eltérő típusjelzést is kapott: M108 R néven érkezik a Budapesten népszerű M108 D egyedülállóan felszerelt, egészségügyi feladatok ellátására tervezett változata.

A debreceni Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet számára készített jármű az újjáalakuló Ikarus Egyedi első valóban egyedi igények szerint készült autóbusza, bár valójában nem az első ARC-eredetű autóbusz, amelyet a megszokott utasszállítás helyett gyárilag egészségügyi célokra alakítanak át. Korábban a Lanta Consulting Kft. az ARC-vel együttműködve, még Ikarus logóval a Magyar Máltai Szeretetszolgálat részére gyártott hasonlót. Az alaptípusok különleges igények szerinti gyári átépítése egyébként korántsem ismeretlen dolog a magyar buszgyártásban. Az Ikarusnál annak idején komoly hagyománya volt a különféle speciális felhasználású járműveknek, a 200-as és 300-as sorozat tagjaiból az évtizedek során egyebek mellett látásvizsgáló ambulancia, mozgó ABC és versenyautó-szállító változat is készült. A jelek szerint ez a hagyomány, még ha arányosan kisebb mértékben is, de a jelenlegi magyar buszgyártásban is tovább él.

Írta : 8 | | Rovat : ARC-Ikarus

Újult erővel – Modulo M168 D bemutató

Hazai szempontból a 2016-os év talán legfontosabb - és egyben legjobban várt - buszos újdonsága az evopro-Lanta-ARC triumvirátus erőit tömörítő MABI-BUS Kft. megújult városi csuklós típusa, a Modulo M168 D, amely a korábbi ARC-Ikarus V187 helyét veszi át a gyártó kínálatában. A modell bemutatása az egész magyar buszgyártást tekintve is fontosnak mondható, hiszen miután a hazai versenytárs Credo gyakorlatilag feladta a low floor buszok, köztük a csuklós Citadell 19 fejlesztését, ez az alapvetőnek számító kategória több mint két évig (az Euro 6-os emissziós norma 2014-es bevezetése óta) hiányzott a hazai kínálatból. Az újdonságot a gyár budapesti próbapályáján vehettük szemügyre, most pedig részletesen bemutatjuk a jelenleg gyártott leghosszabb magyar autóbuszt.

Az M168 D elődjéből Ikarus néven végül mindössze egyetlen példány készült (korábban ARC 187 típusjelzéssel komolyabb eladásokat könyvelhetett el a típus), ez azonban a BKV-hoz került, a busszal szerzett kedvező tapasztalatok pedig megalapozták a gyár típusainak későbbi fővárosi térnyerését. A Széles Gáborral történt szakítást követően a szóló kivitel után a csuklós is új nevet kapott, a mostani ráncfelvarrással pedig külső megjelenését is a szólóéhoz igazították. A legfontosabb újítás azonban az új, Euro 6-os besorolású motor, melyet a Cummins helyett immár a Paccar szállít.

Írta : 8 | | Rovat : ARC-Ikarus

Minek nevezzelek? – Modulo M108 D Euro VI bemutató

Új, Euro VI-os környezetvédelmi besorolású motort és ezzel együtt új gyártmánymegnevezést is kapott az eddig ARC-Ikarus V127 néven ismert alacsonypadlós városi autóbusztípus. Az már korábban, az Ikarus név használati jogát birtokló Széles Gáborral történt szakításkor eldőlt, hogy a 2010 óta használt legendás márkanévről le kell mondania az evopro-hoz tartozó MABI-BUS Kft.-vel együttműködésre lépett gyártónak. Az új logó kérdése azonban jóideig nyitott maradt. Sokáig úgy tűnt, hogy a közelmúltban a Lanta Consulting Kft. tulajdonába került Ikarus EAG márkanéven állhatnak forgalomba az új buszok, így Szélest megkerülve is megmaradhatott volna a járművek nevében jól csengő Ikarus elnevezés. Mostanra azonban kiderült, hogy a típuscsalád tagjai az evopro csoport névadási rendszeréhez illeszkedve a jövőben Modulo néven készülnek majd, a V127-es típus elnevezése pedig Modulo M108 D-re változik. Ezzel a 2005-ben bemutatott, azóta folyamatosan korszerűsített típuscsalád immár a harmadik márkanéven (ARC, Ikarus, Modulo) készül.

Az Euro VI-os motorral hajtott prototípusról az első nem hivatalos fotók június elején jelentek meg az interneten, a tesztköreit futó autóbuszt akkor többen is lencsevégre kapták Budapesten és környékén. Jelenleg három, a BKK világoskék színére fényezett példány készül a MABI-BUS Kft. mátyásföldi telephelyén, de számuk rövidesen gyarapodni fog, ugyanis a BKV által januárban kiírt tender megnyerésével további ötven (10 db + 40 db opció) új autóbusz PKD (partially knocked down, azaz részlegesen kiszerelt) kivitelben történő szállításának jogát nyerte el a cégcsoportosulás. A Magyarbusz [Info] csapata gyártás közben szemlélhette meg a készülő kocsikat, így első kézből mutathatjuk be a hamarosan Budapest utcáin is megjelenő új autóbuszok legfontosabb részleteit kedves Olvasóinknak.

Írta : 8 | | Rovat : ARC-Ikarus

Váratlan visszatérő - ARC-Ikarus V187 teszt

Ismerős lehet a kedves olvasóknak legújabb tesztünk alanya: az ARC-Ikarus V187 típussal ugyanis már a tavaly májusban rendezett fővárosi „Nagy Buszteszt” idején megismerkedhetett a budapesti utazóközönség. Akkor – legnagyobb hazai riválisával, a Credo Citadell 19 típussal egyidejűleg – két hétig járta a bemutatóbusz Budapest utcáit, a 139-es, 173-as illetve 239-es járatokon. A busz újbóli vendégszereplésének apropóját hivatalosan a fővárosi szmogriadó szolgáltatta – ezen kívánt enyhíteni valamelyest a magyar gyártó a környezetbarát, Euro V-ös minősítésű motorral felszerelt, alacsonypadlós csuklós autóbusszal. Mivel weboldalunk a tavalyi esemény időpontjában még nem létezett, eddig nem közöltünk részletes tesztet a típusról, most azonban pótoljuk a hiányt, és közelebbről is szemügyre vesszük az aktuális mátyásföldi csúcsmodellt.

A V187-es legutóbbi budapesti látogatása óta az alacsonypadlós városi-elővárosi típuscsaládon jelentős korszerűsítő átalakításokat hajtott végre a magyar gyártó, az ezeket reprezentáló első ARC-Ikarus V134-es szóló autóbuszt a nyár folyamán mi is kipróbáltuk. Sajnos azonban a csuklós változatból 2010 óta nem készült újabb példány, így tehát a BKV ismételten a jelenlegi legmodernebb ARC-Ikarus csuklós autóbuszt kapta kölcsön néhány napra a gyártótól. Bár az előzetes híresztelések még a 7-es viszonylatot jelölték meg a tesztbusz útvonalaként, végül ismételten a 139-es vonalon utazhattak az impozáns járművel a szerencsés utasok.   

Írta : 8 | | Rovat : ARC-Ikarus

Harmadik dimenzió - ARC-Ikarus V134 teszt

A Magyarbusz [Info] csapata ezúttal Egerbe látogatott, hogy kipróbálja az ARC-Ikarus legújabb modelljét, a ráncfelvarráson átesett V134 jelű alacsonypadlós városi autóbuszt. A típuscsalád átdolgozásáról bizonyos pletykák már korábban is napvilágot láttak szakmai körökben, ám a változtatások pontos mértékéről csak találgatni lehetett. Július közepén azonban lehullott a lepel a modellfrissített autóbuszról, melyet a sasszeműek már az ezt megelőző budapesti próbakörei során észrevehettek. Az új busz üzemeltetője az Agria Volán Zrt., amely jelenleg az egyik legnagyobb városi ARC-Ikarus flottával rendelkezik az országban. Egyébként szintén a Heves megyei társaságnál debütált a gyártó első, ZF EcoLife sebességváltóval felszerelt autóbusza is az év elején.

A megújult autóbusz teljes típusjelzése V134 V3, utalva ezzel arra, hogy ez a kocsi az ARC-Ikarus eredeti autóbusz-koncepciójának immár harmadik továbbfejlesztése, mind formailag, mind belső részleteit tekintve. Az új buszon, mely az Agria Volán első, utastéri légkondicionálóval felszerelt városi autóbusza, számos apró módosítást alkalmaztak a tervezők a korábbi próbafutások illetve az üzemeltetők tapasztalatai alapján. A változtatások kisebb-nagyobb mértékben a busz külsejét és utasterét egyaránt érintették. Tesztünkben részletesen bemutatjuk, mennyivel és pontosan miben nyújt többet elődeinél a harmadik kiadás. Lássuk tehát!

Írta : 8 | | Rovat : ARC-Ikarus