Lépjen be, vagy regisztráljon!

Háromtengelyes Ikarus 396-ossal bővül a Malév nosztalgiaflotta

Hamarosan újabb különleges autóbusszal gyarapodik a ferihegyi Aeropark repülőmúzeumhoz köthető nosztalgiajárművek sora: információink szerint rövidesen egy, valaha a Malév flottájában szolgált, háromtengelyes Ikarus 396-ossal bővül az állomány. A projekt megvalósításában kulcsszerep jut a BKV-nak, hasonlóan több más, ismert és népszerű budapesti nosztalgiabuszhoz, beleértve két restaurált Malév-fényezésű autóbuszt is. A hazai buszgyártás egykori csúcsát felidéző turistabusz felújítását a magyar járműipar emlékeinek megőrzése mellett a típus utaskapacitása és kényelmi színvonala (légkondicionált utastere) indokolja, ami nyári melegben igencsak fontos szempont az autentikus reptérlátogatások során.

Nem ez lesz az első Malév-fényezésű autóbusz, amely a BKV-nak köszönhetően újul meg: az elmúlt években egy Ikarus 55-öst és egy Ikarus 280-ast is restaurált az egykori nemzeti légitársaság korhű színtervének megfelelően a fővárosi közlekedési vállalat, melyek azóta is rendszeres résztvevői a repülőmúzeum programjainak. A muzeális 396-os értékét tovább növeli, hogy az egyik olyan autóbuszt sikerült fellelni, amely eredetileg is a légitársaság állományába tartozott, tehát nem egy „külsős” jármű utólagos felékesítéséről van szó.

A Malév Air Tours egyik Ikarus 396.68-as autóbusza a ferihegyi 2-es terminál épülete előtt (Fotó: LKK archívum) 

A felújítandó turistabusz a 396.68 altípusba tartozik, amely önmagában is igazi különlegességnek számít. Ebből a kivitelből mindössze két példányt gyártott az Ikarus, mind a kettőt a Malév megrendelésére. Az impozáns turistabuszok 1988 októberében készültek az akkor még egységes mátyásföldi Ikarus gyár Egyedi Gyáregységében. Ezek a kocsik voltak az első Scania alvázas Ikarus 396-osok Magyarországon, a nyugati főegységekkel szerelt típust ugyanis korábban csak exportra gyártották a tőkés importból származó, és ezáltal devizában kifizetendő alkatrészek miatt. A buszok farmotoros, háromtengelyes Scania K112TL járóképes alvázra épültek, ennek ellenére 11 800 mm-es hosszúságuk még a kéttengelyes alapváltozatokétól is elmaradt 200 mm-rel. A 14 400 kg saját tömegű buszokat 11 literes, 305 lóerős (224 kW) Scania DS 1115 dízelmotorral szerelték, erőátviteli egységként Scania G776 típusú, 6+1 fokozatú mechanikus sebességváltó szolgált. Ezek voltak az első 300-as sorozatú Ikarusok a Malév kötelékében, később további két Ikarus 350-es követte őket - ezek egyikét éppen a közelmúltban újította fel az LKK, a gyönyörűen restaurált autóbuszt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre szervezett látogatások keretében bárki kipróbálhatja. (A teljes körűen újjáépített buszról hamarosan portálunk is részletes bemutató cikkel jelentkezik.)

A BY-61-28 rendszámú autóbusz a Déli pályaudvarnál (Fotó: Török Gyula archívumából) 

A Malév közúti flottájának zászlóshajóiként szolgáló Ikarus 396-osok BY-61-27, illetve BY-61-28 rendszámmal álltak forgalomba a légitársaság 1968-ban alapított utazási irodájánál, a Malév Air Toursnál. Elsődleges feladatuk a Malév budapesti ráhordó járataihoz kapcsolódó, turisztikai célú belföldi utak lebonyolítása volt. A buszok 1988 novemberi állományba vétele idején zajlott a Malév arculatváltása, melynek során a magyar légitársaság új Boeing 737-es repülőgépeivel kezdve a korábbi fehér-sötétkék-világoskék színeket az egészen a Malév 2012-es megszűnéséig fennmaradt fehér-sötétkék színösszeállítás váltotta fel. A vállalat vezetése ezt kívánta megjeleníteni a céghez tartozó repülőtéri kiszolgáló-, illetve közúti járműveken is. Visszaemlékezések szerint az új 396-os turistabuszok színtervéért felelős illetékesekig egészen egyszerűen nem jutott el az információ, hogy már az új, zöld csíkkal elválasztott fehér-sötétkék fényezéssel kellene rendelni a buszokat, így történhetett meg, hogy az éppen beindított arculatfrissítés ellenére az újonnan beszerzett Ikarusok sokáig a régi színtervnek megfelelő fényezéssel közlekedtek - ez egyébként a Malév repülőgépeinek történetében is egy átmeneti időszak volt. Később, légitársasági pályafutásuk vége felé közeledve a buszok megkapták a Malév Air Tours fiatalabb Ikarus 350-eseiről ismert festést is, ebben a formában azonban már csak rövid ideig közlekedtek.

Itt még eredeti formájában látható a hátfal, később több részlet is megváltozott rajta (Fotó: Török Gyula archívumából)

Az 1990-es átrendszámozás idején a buszok az ADY-337, illetve ADY-338 forgalmi azonosítókat kapták, utóbbi kocsi mai napig ezzel közlekedik - azaz jelen pillanatban éppen áll, ugyanis ez az autóbusz került néhány hónappal ezelőtt felújítási céllal a BKV-hoz.

A két Ikarus 396-os 2001-ig szolgált a Malév zászlaja alatt, ez követően a mosonmagyaróvári Klemo Kft. vásárolta meg a viszonylag jó állapotú autóbuszokat. Feltehetően itt kaptak módosított motortérajtót és Hella gyártmányú hátsó lámpákat, az Ikarus Egyedi későbbi E-típuscsaládjáéval megegyező elrendezésben. Innen különböző belföldi magánüzemeltetőkhöz vezetett a buszok útja: az ADY-337 rendszámú, azóta már sajnos szétbontott kocsi 2013-ban Szarvasra került, míg cikkünk főszereplője Kaposvár környékén, a Németh Kft. kötelékében végzett egészen a közelmúltig jellemzően vonatpótlási feladatokat. Tőlük vette át nemrégiben a buszt a BKV, melynek szakemberei az utóbbi években már számtalan különleges, magyar gyártmányú autóbusz megőrzését és nosztalgia célra történő restaurálását tették lehetővé.

A leendő nosztalgiabusz jelenlegi állapotában, Vági Gyula felvételén

A jövőre harmincadik évét betöltő, így lassan veteránkorba lépő Ikarus 396-os felújítása a BKV és a LKK együttműködésében valósul meg. A restauráláshoz szükséges anyagi háttér jelentős részét a BKV biztosítja. Az üzemeltetést szintén a fővárosi közlekedési cég végzi majd, ám ahogyan az korábban is jellemző volt, az LKK ezúttal is számtalan szakmai és dologi segítséggel járul hozzá a felújításhoz - így például a teljes belső kárpitozás eredeti Malév-szövetei is Ferihegyről érkeznek majd. A restaurálási munka jórészt a BKV kelenföldi divíziójánál fog zajlani. Az még egyelőre nem dőlt el, hogy melyik színterv szerint újítják fel a buszt, bár információink szerint valószínűbb, hogy a képeken látható, eredeti fényezését kapja majd vissza, hiszen jóval hosszabb ideig szolgálta az utazóközönséget ezzel a megjelenéssel.

A busz hátfalát az évek során a későbbi Ikarus EAG típusokéhoz igazították (Fotó: Lőcsei Zoltán)

Elkészültét követően a jármű a Malév egykori arculatait felelevenítő többi nosztalgiabuszhoz hasonlóan az LKK által szervezett népszerű reptérlátogatások egyik főszereplője lesz majd. A buszt a két cég között fennálló szerződés értelmében az LKK folyamatosan bérbe veszi majd a BKV-tól speciális programjaihoz, a korábban felújított, BKV-tulajdonú „faroshoz” és 280-ashoz hasonlóan. Mivel a látogatók részéről igen komoly igény mutatkozik egy nagy befogadóképességű, légkondicionált autóbuszra, az LKK várhatóan sokkal gyakrabban fogja majd bérbe venni a 396-ost, mint a másik két, régebbi típust.

Az utastér felújítása során a Malévtól származó eredeti kárpitokat használnak majd fel (Fotó: Lőcsei Zoltán)

A minden részletre kiterjedő restaurálás óvatos becslések szerint legkorábban jövő tavaszra készülhet el, bár valószínűbb, hogy ennél csak valamivel később utazhatunk majd az újjászületett Malév-busszal. Az viszont már most biztos, hogy a BKV és az LKK jóvoltából egy újabb fontos magyar ipartörténeti emlék menekül meg az utókor számára.

Ne maradjon le a magyar buszgyártással kapcsolatos legfrissebb hírekről! Kövessen minket Facebookon és Google Plus-on is!

Forrás: Magyarbusz [info] | | Rovat : Kitekintő

Hozzászólások