Lépjen be, vagy regisztráljon!

Hatszáz autóbuszt szállíthat Teheránba az Ikarus

Az elmúlt hónapokban ismét bejárta a hazai sajtót a hír, miszerint Széles Gábor, az Ikarus márkanév tulajdonosa immár sokadik alkalommal az egykori legendás magyar buszgyártó feltámasztását tervezi. Az üzletember saját elmondása alapján a jövőben elsősorban a buszgyártásra kíván koncentrálni. A pletykák szerint meg is indult a munkaerő-toborzás Székesfehérváron, ezúttal pedig már az első konkrét üzlet is körvonalazódni látszik - ráadásul mindjárt külföldi megrendelővel. Az MTI értesülései szerint ugyanis az Ikarus Global Zrt. a közeljövőben nem kevesebb, mint 600 darab alacsonypadlós szóló autóbuszt szállíthat Irán fővárosába, Teheránba.

Budapest után Teherán utcáin is megjelenhetnek az újkori Ikarusok?

A magyar autóbuszok tervezett exportjáról a magyar-iráni gazdasági vegyesbizottság első, keddi ülésén született megállapodás számos egyéb beruházás mellett. Az üzlettel kapcsolatban Bedő István, az Ikarus Global Zrt. vezérigazgatója a Magyar Hírlapnak elmondta, hogy hosszú távú együttműködésről írtak alá szándéknyilatkozatot, ennek részét képezi a hatszáz darab új autóbusz szállítása is. A tervek szerint az első kétszáz járművet Magyarországon gyártanák le, a fennmaradó négyszáz kocsit pedig várhatóan helyben szerelnék össze. Erre vonatkozóan júliusig kell megkötni szerződést. Az elképzelés egybevág az Ikarus nemrégiben felvázolt stratégiájával, melynek értelmében a külföldi partnerekkel vegyesvállalatokat hoznának létre a buszok gyártására. Az iráni projektet a magyar Eximbank finanszírozza, mely negyvenötmillió eurós hitelkeretet biztosít a szállítás lebonyolításához. Mivel az importhoz külön engedély szükséges, az Ikarus kinti partnerét az iráni kormány jelöli ki.

Korábban is szállított buszokat Iránba az Ikarus, például ezeket a babarózsaszín 280.69-eseket… (Fotó: Ikarus archívum)

A szállítandó autóbuszokkal kapcsolatban konkrétumok nem hangzottak el, így egyelőre még az sem tudható, hogy pontosan milyen típusú, és milyen hajtásrendszerrel ellátott járműveket gyártana Teherán számára az Ikarus. Mivel a szándéknyilatkozatban alacsonypadlós szóló városi buszokról van szó, a leírás minden bizonnyal V127-eseket takar, az azonban továbbra is kérdéses, hogy milyen motor kerülne a buszok hátuljába. Ugyanezt a busztípust ugyanis Euro 6-os környezetvédelmi besorolású dízelmotorral az evopro csoport érdekeltségébe tartozó Ikarus Egyedi Kft. (amely nem azonos Széles cégével) is gyártja Modulo M108 D néven. Az Ikarus logóval ellátott változatból viszont jelenleg csak az Euro 5-ös kibocsátási normáknak megfelelő verzió létezik, bár a gyártó honlapja szerint földgázüzemű változat kifejlesztése is tervbe van véve, amely ráadásul az elterjedtebb sűrített (CNG) helyett cseppfolyósított földgázzal (LNG) üzemelne. Ennek bemutatását korábban 2016 szeptemberére ígérte Széles, és bár ez nem valósult meg, információink szerint a projekt továbbra is napirenden van Székesfehérvárott. Az Euro 5-ös Cummins erőforrással szerelt dízelmotoros kivitelből a BKV jelenleg 18 darabot üzemeltet.

…sőt, az egyetlen Ikarus 293-as is végül Teheránban kötött ki (Fotó: Ikarus archívum)

A most aláírt szándéknyilatkozat a hazai buszgyártás szempontjából reménykeltőnek tűnik, ám mielőtt túlzott ünneplésbe kezdenénk, azért jegyezzük meg, hogy a hasonló bejelentésekkel nem árt óvatosnak lenni. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter például néhány éve még olthatatlan szerb érdeklődést vizionált a magyar buszok iránt, amelyből végül semmi sem lett, és sajnos általánosságban is elmondható, hogy a magyar buszgyártással kapcsolatos nagyívű exporttervek az utóbbi évtizedekben rendre meghiúsulnak. Mindenesetre kíváncsian várjuk a fejleményeket.

Ne maradjon le a magyar buszgyártással kapcsolatos legfrissebb hírekről! Kövessen minket Facebookon és Google Plus-on is!

Forrás: Magyarbusz [info] | | Rovat : Kitekintő

Hozzászólások