Lépjen be, vagy regisztráljon!

Saját lábán ment ki Párizsba az elektromos Modulo átvenni a díjat

A moduláris felépítésű midibuszcsaládot tervező magyar evopro csoport és a kompozit kocsitesteket gyártó orosz NCC (Nanotechnology Center of Composites) kedden vette át Párizsban a JEC Innovációs Díjat. A díjátadóra a BKV részére gyártott 20 darab kompozit karosszériás midibusz egyike ment ki, méghozzá a saját lábán, így a Modulo C68 E a történelem első és ezidáig egyetlen tisztán elektromos hajtású busza, amely önerőből teljesítette a Budapest - Párizs távot.

 

A díjnyertes midibusz a párizsi JEC World Show kiállításon (Fotó: evopro)

A világ legnagyobb kompozit iparági szereplőket képviselő szervezete, a JEC Group Innovációs Díjban részesítette az evopro-t és az NCC-t a városi tömegközlekedés kategóriában a kompozit kocsitest gyártásának elismeréseként a párizsi kiállításon. Mészáros Csaba és Molnár Péter olyan prominens gyártók képviselőivel együtt vehették át a kitüntetést, mint az osztrák KTM Technologies, a német BMW vagy Audi, a spanyol ACCIONA Infrastructures, a belga Sonaca, az amerikai Bally Ribbon Mills, a francia Faurecia Automotive Exteriors vagy az olasz Automobili Lamborghini.

Molnár Péter (b) és Mészáros Csaba a díjjal (Fotó: evopro)

A díjnyertes termékek március 10-ig tekinthetők meg a JEC World Show kiállításon Párizsban, mely az iparág legtámogatottabb és legnagyobb seregszemléje. A kategórianyertes Modulo típuscsaládból a látogatók a már említett 8 méteres, tisztán elektromos hajtású járművet vehetik szemügyre közelről, amely a BKV igényeinek megfelelően készült. Az öt akkumulátor sorral szerelt busz Budapesttől Párizsig 1570 km távolságot tett meg. Az út során a jármű meghajtására 792 kWh került felhasználásra, a rekuperált energia 103 kWh volt. A fékezési erőből visszanyert energiát is számolva az út során a fogyasztás 0,487 kWh/km értéket mutat. Szakemberek számítása szerint az elektromos áram, mint üzemanyag használatával fél tonnánál is több CO2 kibocsátást sikerült megspórolni a Modulóval.

A Párizst megjárt midibusz megtekinthető lesz március 18. és 20. között a Hungexpo területén az Autó, Motor és Tuning Show rendezvényen is.

Ne maradjon le a magyar buszgyártással kapcsolatos legfrissebb hírekről! Kövessen minket Facebookon és Google Plus-on is!

Forrás: Magyarbusz [info] | | Rovat : Kitekintő

Hozzászólások