Lépjen be, vagy regisztráljon!

Az idei Busexpo magyar és külföldi résztvevői

Lerántották a leplet a legnagyobb hazai és külföldi autóbuszgyártók arról, hogy mivel készülnek az idei Buspexpo-ra. A NiT Hungary (Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete) által szervezett kiállításon és szakmai konferencián számos újdonság is bemutatkozik, sőt több típus most debütál hazánkban.

Magyarországi premierre készül a kiállítók közül az EvoBus Hungária Kft. A Mercedest és a Setra-t tömörítő cégcsoport hazai képviselője az új Setra TopClass 500 termékcsalád egyik prémium kategóriás, háromtengelyes kivitelű, rángásmentes váltóval ellátott luxus turistabuszával érkezik, amely most mutatkozik be először itthon a nagyközönség előtt. Az impozáns járművet a látogatók ki is próbálhatják a rendezvénynek otthont adó zsámbéki drivingcamp Hungary vezetéstechnikai pályán. A csúcsmodell mellett egy helyközi kivitelű Setra S 416 UL Business és egy városi kialakítású Mercedes-Benz Citaro képviseli majd a német cégcsoportot.

A dinamikus megjelenésű VDL Futura idén is megtekinthető lesz Zsámbékon (Fotó: VDL)

A VDL szintén olyan járművekkel érkezik, amelyek közül két típust a magyar közönség eddig még nem láthatott. A 2011-ben az év autóbuszának választott Citea, illetve Mercedes-Benz Sprinter alapjaira épülő MidCity kisvárosi busz közös jellemzője, hogy kiválóan alkalmasak mozgáskorlátozottak szállítására, különösen utóbbi állja meg remekül a helyét kerekesszékes utaztatásra specializálódott járműként. Emellett elhozzák Zsámbékra a látványos megjelenésű Futura FHD2 távolsági buszt is, amelyből egyre többel lehet találkozni a magyar utakon is.

A hibrid buszok piacvezetőjének számító Volvo számos, a szakmát érintő innovatív megoldással készül a rendezvényre. Aktuális büszkeségük az ún. I-Coaching rendszer, amely gyakorlatilag egy beépített sofőrkorrigálóként működve nyújt támogatást a gépkocsivezetőnek ahhoz, hogy biztonságosabban és üzemanyag-hatékonyabban kezelje a járművet.

Az idei Busexpo-n láthatja először a nagyközönség a Credo Inovell 12 elővárosi változatát (Fotó: Kravtex)

A hazai autóbuszgyártó cégek közül egyelőre csak a győri Kravtex cégcsoport részvétele biztos. Magyarország jelenlegi legnagyobb buszgyártója információink szerint idén három autóbusszal képviselteti magát a rendezvényen. Zsámbékon mutatkozik be először a nagyközönségnek a Credo Inovell 12 elővárosi kivitelű, 1-2-0 ajtóelrendezésű változata, amely a sikeres EC 12 helyét veszi át a győri cég kínálatában. A kedvező árfekvésű, többfunkciós autóbusz elővárosi és közepes távú belföldi forgalomra is alkalmas, így várhatóan az elődmodellhez hasonlóan komoly érdeklődésre számíthat a magyar piacon. Az újdonságon kívül egy kétajtós Econell 12 és egy helyközi kivitelű Inovell 12 is megtekinthető lesz a gyár standján. Az elmúlt években körülbelül 15 százalékra nőtt a Credo buszok részaránya a hazai Volán társaságok flottájában, mára az ország összes Volán társaságánál közlekednek a cégcsoport autóbuszai. A Kravtex-Kühne Csoport 2009 óta minden évben új modelleket, illetve termékvariánsokat mutatott be, ezzel is mutatva, hogy a hazai szektorban is folyamatos fejlesztések történnek és nem maradunk le a külföldi vetélytársaktól. 

„Magyarországon a helyközi kategóriában értékesítik a legtöbb új autóbuszt. Mivel az Inovell a szegmensben versenyző egyetlen hazai gyártmányú termék, így őszintén bízunk benne, hogy hamarosan országszerte találkozhatnak majd vele az utasok” - mondják a cégcsoport szakemberei. A Kravtex-Kühne Csoportnál egyébként javában zajlik az Euro VI-os motorral szerelt Credo buszok fejlesztése, így már az idén bemutatkozhatnak a legkorszerűbb erőforrásokkal szerelt járművek is. Az új motorokat az eddigiekhez hasonlóan az FPT (Iveco) szállítja majd.

A típus az EC 12 utódja, a gyártó reményei szerint hozzá hasonlóan sikeres lesz (Fotó: Kravtex)

A buszgyártók mellett a beszállítók is érdekességekkel készülnek az idei Busexpo-ra. A haszongépjármű, autóbusz, személygépkocsi, valamint speciális jármű hajtás-és kormányzási rendszerek javításával, forgalmazásával foglalkozó Protruck Kft., a gyártó, ZF Friedrichshafen AG-vel közösen például egy makettekkel berendezett látvány-kamionnal érkezik, amelyben működés közben lesznek láthatók többek között sebességváltók, de más hajtáslánc elemek is, úgy, mint lengéscsillapítók, kuplungok vagy kormányzási rendszerek.

Komoly előrelépés a tavalyi évhez képest, hogy a kiállítás helyszíne immáron tömegközlekedéssel is megközelíthető, ugyanis a Volánbusz biztosítja egyes, a Széna térről induló járatainak megállását a drivingcamp Hungary bejáratánál. A részletes menetrend itt érhető el. Az eseménynek otthont adó vezetéstechnikai központ ezen kívül természetesen megközelíthető autóval is, az M1-es autópálya felől. A rendezvényre a belépés ingyenes.

Ne maradjon le a magyar buszgyártással kapcsolatos legfrissebb hírekről! Kövessen minket Facebookon és Google Plus-on is!

Forrás: Magyarbusz [info] | | Rovat : Kitekintő

Hozzászólások