Lépjen be, vagy regisztráljon!

Forgalomba helyezték az első magyar fejlesztésű elektromos buszt Debrecenben

A Nemzeti Közlekedési Hatóság szakemberei közúti közlekedésre alkalmasnak minősítették Magyarország első tisztán elektromos meghajtású midibuszát. A Coulomb-Bus névre keresztelt járművet a magyar Inter Tan-Ker Zrt. fejlesztette ki. Az Enterprise Plasma alapjaira épülő prototípus a tervek szerint Debrecenben áll majd forgalomba. A nyolc méternél rövidebb busz nemcsak környezetkímélő, de a gyártó állítása szerint takarékosabban is üzemeltethető belső égésű motorral szerelt társainál, így magasabb beruházási költsége akár három év alatt megtérülhet.

 

Három és fél év után végre rendes forgalmi rendszámmal közlekedhet a Coulomb-Bus prototípusa (Fotó: richpoi.com)

A most üzembe helyezett midibusz valójában nem tekinthető igazi újdonságnak, ugyanis már egy jóideje készen van. 2010 szeptemberében például az Európai Mobilitási Hét alkalmából más magyar buszokkal együtt a Vígszínház előtt, Budapesten is bemutatták. Mégis közel három és fél évnek kellett eltelnie, mire a jármű a próbaüzemet követően végre megkaphatta a szükséges hatósági engedélyeket. "2010-ben már mozgásképes, tesztelhető járművel rendelkeztünk, több mint két évig folyamatosan üzemeltettük városi körülmények között. Ezen időszak alatt a prototípus több ezer kilométert tett meg különböző terheléssel. 2012-ben megkezdődött az autóbusz forgalomba helyezésének folyamata, a procedúra tavaly december végére sikeresen lezárult. A Nemzeti Közlekedési Hatóság szakemberei közúti közlekedésre alkalmasnak minősítették az általunk készített első, Magyarországon fejlesztett és gyártott elektromos autóbuszt” – mondta Tenk Gábor, az Inter Tan-Ker Zrt. vezérigazgatója.

"Az autóbusz töltési pontja Debrecenben található, jelenleg az egy feltöltéssel elérhető hatótávolsága közel 300 km, így kiválóan alkalmas a közösségi közlekedésben való használatra. Emellett ezzel a technológiával számos új út is megnyílik előttünk: már csak pár lépésre vagyunk attól, hogy más, a városi közlekedésben használt járműveket is tisztán elektromosakra cseréljünk" - tette hozzá a szakember. A hosszútávú - bár véleményünk szerint kissé utópisztikus - cél, hogy a városi flotta valamennyi autóbusza elektromos legyen.

A 7865 mm hosszú, 2380 mm széles Coulomb-Bus mozgatásáról egy 150 kW teljesítményű, kefe nélküli egyenáramú villamos vontatómotor gondoskodik. Az energia tárolását lítium-alapú technológiára épülő, sem mérgező anyagot, sem nehézfémeket nem tartalmazó akkumulátorok biztosítják. A jármű különlegessége az akkumulátorok töltésének vezérlését végző elektronika, amelynek fő feladata az akkumulátorok korai elhasználódásának megelőzése. A 21 ülő- és 23 állóhellyel rendelkező midibusz 1-2 órás töltés után az útviszonyoktól függően 4-8 órán át tartó üzemre képes, ami nagyjából 300 kilométeres hatótávolságot jelent.

 

A hátfal egy kissé eltér a hagyományos, dízelüzemű Plasma midibuszokétól (Fotó: richpoi.com) 

A jármű egyébként igazi állatorvosi lónak számít a hazai buszgyártás szempontjából. A midibusz karosszériája az Enterprise Bus Limited-től származik, mely Plasma néven forgalmazta idehaza a modellt. Az egykoron a budai Várban is tesztelt típus járóképes alváza Budafokon készült, míg a felépítményt a Csaba Metál gyártotta. A Plasmák végszerelését a gyártás 2009-es beszüntetéséig a Jászkun Volán buszfelújító cége, a General Service Kft. végezte. A modellből idehaza kevesebb mint ötven darabot sikerült eladni, Angliában és Új-Zélandon azonban szép sikereket könyvelhetett el. 2006-ban a Széles Gábor által jegyzett Hungarian Bus Kft. egy vázállapotú példányt vásárolt, majd a járművet a saját telephelyén fejezte be. A Hungarian Bus bedőlésével az elkészült busz az Inter Tan-Ker Zrt.-hez került, mely végül elektromos midibusszá alakította át - ezt a kocsi lett tehát az első magyar fejlesztésű elektromos busz. Az Inter Tan-Ker által átépített kocsi hátulja némileg különbözik a "mezei" Plasmákétól, a megszokott spotlámpák helyett ugyanis a Ford Transit Connect kisáruszállító hátsó lámpatestjeit találjuk a busz hátfalán.

Ismerve az előzményeket, még nagyon korai lenne a sorozatgyártásra gondolni, ha viszont a debreceni központú vállalat mégis komolyan kacérkodik a buszgyártás gondolatával, akkor célszerűbb lenne összefogni a profi munkát végző Molitus irodával - annál is inkább, mivel az eredeti karosszériát már évek óta nem gyártják, a Molitusnak viszont van megfelelő midibuszfelépítménye, az elektromos hajtás pedig még versenyképesebbé tehetné az S91-et a külföldi piacokon. Információink szerint egyébként a Molitus midibuszába valóban beépíthető elektromos hajtásrendszer is, bár kérdés, hogy a cég az Inter Tan-Kerrel közösen képzeli-e el a jövőjét. Egy biztos: Magyarország lassan valóban a buszgyártók paradicsomává válik, legalábbis ha a buszgyártó cégek számát nézzük. A gond "csak" az, hogy a legtöbb próbálkozó mindössze egy-két prototípus megépítéséig jut el. Csak remélni tudjuk, hogy a magyar elektromos busz nem ezt a kategóriát gyarapítja majd.

Megjegyzés: a nyitókép forrása az Indóház Online.

Ne maradjon le a magyar buszgyártással kapcsolatos legfrissebb hírekről! Kövessen minket Facebookon és Google Plus-on is!

Forrás: Magyarbusz [info] | | Rovat : Kitekintő

Hozzászólások