Lépjen be, vagy regisztráljon!

Magyar sikerek „Az év haszongépjárműve 2013” szavazáson

A korábbi évekhez hasonlóan 2013-ban is sikeresen szerepeltek a magyar gyártmányú autóbuszok a Camion Truck & Bus magazin hagyományos „Az év haszongépjárműve” szavazásán, melyet idén hirdettek meg tizenhetedik alkalommal. Ebben az évben már összesen tizenkét kategóriában lehetett szavazni a Magyarországon bemutatott, illetve forgalmazott különféle haszongépjárművekre. Az autóbuszok ezen belül négy kategóriába sorolva versengtek a szavazatokért – ebből pedig háromban hazai győztesnek örülhettünk.

A Molitus S91-et sorozatban hatodjára választották a legjobb midibusznak (Fotó: Molitus)

Idén sem talált legyőzőre a minibusz/midibusz kategóriában a Molitus S91, így 2008 óta immár sorozatban hatodik alkalommal zsebelhette be az elismerést. A típushoz kapcsolódó hír, hogy a jelenleg két S91-est üzemeltető svéd Vinga Bus Partner AB vállalat a kedvező tapasztalatoknak köszönhetően nemrég újabb öt midibuszt rendelt, így tavaszra már összesen tizennégy S91-es koptatja majd Európa útjait. A típusból rövidesen elkészül az első Euro VI-os minősítésű motorral hajtott változat is. A közel nyolc méter hosszú S91 a BKK által kiírt, 16+24 darab autóbuszról szóló miditenderen is esélyesnek számít, bár itt várhatóan több külföldi rivális is megpróbálja majd megnehezíteni a magyar midibusz sikerét.

Akárcsak tavaly, idén is kettős győzelmet ünnepelhetett hazánk jelenlegi legnagyobb autóbuszgyártója, a Kravtex Kft., ugyanis két kategóriában is a győri cég termékét válaszották a legjobban sikerült típusnak a magazin olvasói. A helyközi/intercity buszok között ezúttal a 2012 szeptemberben bemutatott, emelt padlószintű Credo Optinell 12 képviselte a gyártót. A típusnak sikerült megismételnie az Inovell 12 tavalyi sikerét, és házon belül tartani a kategória első helyét. A városi/elővárosi buszok mezőnyében is a Credo örülhetett a győzelemnek, itt ugyanis az idei év újdonsága, az Econell CiTY3 kapta a legtöbb szavazatot. Az alacsony belépésű (low entry) modell összesen tizenegy vetélytársát maga mögé utasítva nyerte meg kategóriáját. Ebből a típusból az első öt példány idén októberben állt forgalomba Pécsett, összesen harminc darab Credo Citadell társaságában. Az elővárosi kivitel iránt szintén komoly érdeklődés mutatkozik: a bemutatóbusz jelenleg a Kisalföld Volánnál közlekedik, a Volánbusz pedig nemrég 20 darabot szerzett be a típusból – ezen járművek leszállítása jelenleg is folyamatban van.

A városi/elővárosi kategória győztese, a Credo Econell CiTY3 (Fotó: Kravtex)

A nagy turistabuszok osztályában sajnos ezúttal sem volt magyar induló, mivel ez a szegmens továbbra is hiányzik a hazai gyártók termékkínálatából. Itt a tavalyi évhez hasonlóan német győzelem született, ezúttal a Setra S 515 HD révén. Mindazonáltal reméljük, hogy a jövőben ebben a kategóriában is szavazhatunk majd magyar típusokra. A Magyarbusz [Info] szerkesztősége ezúton is gratulál a győztes márkáknak és további sikeres munkát kíván!

Ne maradjon le a magyar buszgyártással kapcsolatos legfrissebb hírekről! Kövessen minket Facebookon és Google Plus-on is!

Forrás: Magyarbusz [info] | | Rovat : Kitekintő

Hozzászólások