Lépjen be, vagy regisztráljon!

Megkezdődött a Szegedre szánt Ikarus-Škoda trolibuszok gyártása

Megkezdődött Székesfehérváron a Szegedre szánt Ikarus-Škoda csuklós trolibusz prototípusának gyártása. A tizenhárom tagú flotta legelső darabja várhatóan idén augusztusban érkezik a Tisza-parti városba. A jármű rozsdamentes acélszerkezetét már összeállították, és rövidesen megkezdődhet a járműtest burkolása is. Ezzel a művelettel nyeri el a troli a végleges külső formáját. Az új járműveken debütál az ARC-Ikarus típusainak megújult homlokfala is, melyet a tervek szerint később az autóbusz változat is megkap.

Rendkívül tetszetős az új ARC-Ikarus trolibuszok megjelenése (Kép: Délmagyar.hu)

Rendkívül tetszetős az új ARC-Ikarus trolibuszok megjelenése (Kép: Délmagyar.hu)

Szeged Megyei Jogú Város 2011 januárjában rendelte meg az új, tizenhárom tagú trolibuszflottát a "Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése" elnevezésű projekt keretein belül. Ezzel a megrendeléssel a város támogatja a hazai buszgyártó ipart, hiszen az elmúlt 3 évben érvényes buszbeszerzési moratórium miatt ez a magyarországi buszgyártók első hazai megrendelése. Szeged új trolibusza kategóriájában a legmagasabb színvonalat képviseli; utastere és vezetőfülkéje légkondicionált lesz, 100 százalékban alacsony padlós jármű készül, amely szükség esetén akkumulátorai révén 7 kilométert képes megtenni felső vezeték nélkül. A szegediek szavazása alapján az új járművek színe piros lesz. A Szegedi Közlekedési Kft. szakemberei megtekintették a helyszínen a járműgyártást. 

Az új szegedi troliflotta prototípusa a tervek szerint 2013 augusztusában érkezik meg Szegedre, ahol a kötelező vizsgák után várhatóan az új 10-es trolibuszvonalon áll majd forgalomba. 2013 augusztusát követően a flotta további 12 járművét egy év alatt folyamatosan szállítja le a magyar-cseh gyártó konzorcium.

Az új trolibuszok a székesfehérvári ipari parkban látják meg a napvilágot (Fotó: Délmagyar.hu)

Az új trolibuszok a székesfehérvári ipari parkban látják meg a napvilágot (Fotó: Délmagyar.hu)

Szeged 13 trolibuszt rendelt a tendernyertes Ikarus–Škoda Konzorciumtól egyenként 800 ezer eurós áron. A cégtársulás tagjai: a székesfehérvári Magyar Trolibusz Kft. és a csehországi Plzen városában működő Škoda Electric a. s. A prototípus augusztusra várható, a flotta utolsó tagja a tervek szerint 2014 szeptemberében érkezik. A járművek 100 százalékban alacsony padlósak lesznek, csuklósak, 18,75 méter hosszúak, 2,55 méter szélesek és 124 utast szállíthatnak. Klímaberendezéssel szerelik fel a vezetőfülkét és az utasteret is. A trolik önjárók lesznek, azaz meghibásodás vagy áramszünet esetén akár 7 kilométert is képesek lesznek megtenni felső vezeték nélkül, a legkorszerűbb lítium-ionos akkumulátorok segítségével.

Ne maradjon le a magyar buszgyártással kapcsolatos legfrissebb hírekről! Kövessen minket Facebookon és Google Plus-on is!

Forrás: Délmagyar.hu | | Rovat : Kitekintő

Hozzászólások